top of page

STORY

1979. szeptember 16-án rakták le az Atrium Hyatt Budapest szálloda alapkövét. A Malév tulajdonú telken korábban a Trieszti Általános Biztosító Társaság és a Lloyd palota épületei álltak. Sajnos a második világháborúban súlyos sérüléseket szenvedett épületeket lebontották. Ausztria egy 300 millió dolláros hitelkeretet adott Magyarországnak új szállodák építésére. Erre a telekre az Atrium Hyatt amerikai szállodalánchoz tartozó szálloda épült fel.

Zalaváry Lajos tervei alapján elkészült, a 351 szobával és 702 ággyal rendelkező ötcsillagos szálloda. A Malév és a Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalat 50-50%-ban volt tulajdonosa.

 

1982. június 19-én nyílt meg a szálloda.

 

Az építkezés 1979 decemberétől 1982 márciusáig tartott. Az épület déli oldalán egy irodaház került kialakításra, itt kapott helyet a Malév vezérigazgatósága és kereskedelmi központja, és a jegyirodája is.

 

Az Atrium szó a névben arra utal, hogy egy hatalmas – a földszinttől a tetőig tartó belső udvar lett kialakítva, és e körül helyezkednek el a szobák!

Ebben az átriumban lett felfüggesztve a Horváth III. repülőgép másolata, melynek eredetijét 1911.-ben tervezte Horváth Ernő mérnök. Az eredeti Horváth III. gép Prodam Guido vezetésével először repült Budapest felett, majd átrepülte a Kvarner-öblöt is, miközben 11000 méter magasságot ért el.

 

Ennek a gépnek a másolata a Malévra, mint tulajdonosra utalt. Ugyancsak a Malévre utal a -1. szinten kialakított 3 kisterem melyeket, a repüléstörténelem ismert alakjairól neveztünk el. Ezek voltak a Wright, Ciolkovszkij, és Kármán termek. Később még egy kisterem lett kialakítva, amely a Bleriot nevet kapta!

 

A szállodában eredetileg egy nagy bálterem (konferenciatermekkel), egy söröző, egy Business Center, három étterem, egy bár, az első emeleten sportközpont uszodával, és a 8. emeleten egy „Regency Club” kapott helyet. A pinceszinten 100 gépkocsi számára épült parkoló.

Budapesten ez volt az első 5* szálloda, ahol exkluzív szolgáltatásokat nyújtó vendégszobákat alakítottak ki, az un. Regency Klub emeleten. Nálunk létesült először Business Centre, Az Atrium Hyatt volt az első hotel Magyarországon, ahol a Front Office számítógép támogatásával működött!

A szálloda építésére felvett osztrák hitelt a két tulajdonos az 1990-es évek közepére teljes egészében visszafizette. Ezt követően, a nyereséget részben visszaforgatták, és elkezdték az épület teljes felújítását.

 

A rendszerváltás után a Pannónia Szálloda- és Vendéglátó Vállalatot megvásárolta az Accor szállodalánc.

 

A Malév 2001-ben eladta a szálloda 50%-os Malév-üzletrészét az Accor-nak, később a Malév-irodaház bérleti-, illetve tulajdonjogát is értékesítették, egy külső cégnek. Sajnos ez az irodaház azóta is üresen áll!

 

2003.-óta a szálloda neve Sofitel Budapest Chain Bridge.

 

Az Accor az épületet eladta egy befektető cégnek, melyet aztán visszalízingelt. Az épület többször is gazdát cserélt. Ma az Indotek csoport a tulajdonosa, amelynek vezetője Jellinek Dániel!

 

A Covid19 pandémia miatt 2020.-tól a szálloda csak minimális szolgáltatásokat nyújtott, majd 2021.-elején teljesen bezárt!

 

Az új tulajdonos évek óta tervezi a szálloda teljes körű felújítását, ez várhatóan 2022.-ben elkezdődik!

 

Reméljük, hogy a felújítás és a hamarosan véget érő Pandémia után újra Budapest egyik legnívósabb szállodája ként nyílik újra!

újság3.jpg

Részlet az 1982. június 19.-i TV Híradó műsorából

2022 Készítette: Tóth Judit és Tóth Antal

bottom of page