top of page

04 A FESTŐ

Forster Jakab

Művészeti alkotások a vendégszobákban


A szálloda 1982.-es nyitásakor a vendégszobákat nagyon sok festmény, grafika, krétarajz díszítette.

Minden szobában legalább 3 db, 1 nagyobb és 2 kisebb méretű kép, míg a nagyobb szobákban 4-5 db, közülük legalább 2 nagy méretű kép volt. Ezt összeadva kb. 1100 db festmény, grafika, krétarajz díszítette a szobákat.

Az első szobafelújítás (1995-97) során, a képek számát megnöveltük, minden szobába 1-2 képpel több került, még a folyosókra is helyeztünk el további képeket. Így már kb. 1600 db kép volt a szállodában a vendégszobai területen.


Az összes képet egy és ugyan az a művész készítette: Forster Jakab.A képek nagyon tetszettek az itt megszálló vendégeknek, az hotel dolgozóinak is. Az is előfordult, hogy némelyik vendég távozáskor magával vitte a festmények valamelyikét. Hogy azonnal ne vegyük észre a hiányát, a vendég kiszedte a képet a keretből és valamilyen folyóirat egyik lapját tette a helyére. A képet pedig belefektette a bőröndje aljába, hogy ne gyűrődjön össze.


A második felújítás során (2006-2008), ezeket a képeket lecserélték. Azokat eladtuk más szállodáknak és a szálloda dolgozóinak. Talán nincs is olyan akkori kolléga, akinek a lakását ne díszítené egy-egy ezek közül.

A Forster Jakab képek helyére modern fekete fehér fotók kerültek a szobákba, amelyek Budapestről készültek. A mai napig ezek a fotók díszítik a szobákat


Itt olvasható a festő-, grafikusművész rövid életrajza:

Forster Jakab

belsőépítész, festő, grafikus

(Gyönk, 1946. augusztus 23. –)


Forster Jakab festőművész 1946-ben született Gyönkön, Tolna megyében. 1965-ben építőipari technikusi végzettséget szerez. 1965-67 Tolna megyei Tamási Tervezőirodában dolgozik, 1968-tól a Pest megyei Tamási Tervezőiroda munkatársa.


1973-ban belsőépítész tervezőművészként diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskolán. 1973-tól 1984-ig a Művészeti Alap művészetszervezői és bírálati munkájában vett részt iparművészeti referensként. 1984 óta szabadfoglalkozású festő.


Képzőművészeti tevékenysége rajzolással kezdődik, ezzel alapozza meg, építi ki látványvilágát. A kolorizmus felé a pasztell, lavírozott pasztell technikával közeledik, ez egészül ki később guache, acryl, olaj anyagokkal, s alakul ki részben oldott felületekkel manipuláló, részben rajzolt, cizellált, hangsúlyozott elemeket alkalmazó festésmód.


Kizárólag a szabadban fest; az év minden szakában – évi nyolc-tíz – eddig közel hatvan helyszínen. Érdeklődése részben a természet felé fordul, annak békéje, fensége ragadja meg; részben az épített környezet hangulata, kifejezőereje képezi festményei tárgyát.


Eddig 30 egyéni kiállítása volt.


Kovács Gábor bankár, műgyűjtő támogatásával hosszabb ideig fest Velencében, Rómában, Londonban, Párizsban, Stockholmban és a francia Riviérán.


Munkái megtalálhatók (megtalálhatók voltak):

az Atrium Hyatt, Sofitel szállodában

a Brit Nagykövetségen

a Bábolna Rt. Vezérigazgatóságán

a Zala Bútor Rt. Vezérigazgatóságán

a balatonőszödi Kormányüdülőben

a Telki Magánkórházban

és a hőgyészi Gróf Apponyi Kastélyszállóban


Állandó kiállítása van a mátrafüredi Diana Panzióban, a mátraszentlászlói Vöröskő Étteremben, valamint a galyatetői Galya Nagyszállóban.További fényképek

bottom of page