top of page

A Rézműves…


A Széchenyi terem bejárati ajtajánál a szőnyeg állandóan felhajlott, ami nagyon balesetveszélyes volt.Kitaláltam, hogy készítek ide egy masszív küszöbsínt 5 mm vastag, 50 mm széles tömör sárgaréz anyagból. Egy ilyen teremhez mégis csak ez illik. Pontosan méretre szabva, a sarkainál kivágva az ajtótok falcához illesztve. A kétszárnyas ajtó egyik szárnyának rögzítéséhez pontosan a kimért helyen kifúrva. Ezután felpolíroztam, Ragyogott, mint Salamon …. Lelakkoztam, hogy megőrizze a szép csillogó arany színét! Felszerelni sajnos nem tudtam, mert rendezvény volt a teremben. Minden nap rákérdeztem, mikor lenne lehetőség.

Sajnos hetek teltek el, mire sor kerülhetett a dologra. Az elkészült küszöbsínt a lakatos műhelyben helyeztem el az egyik polcon! Szóltam mindenkinek, hogy ez hová készült, és nagyon vigyázzanak rá!

Ebben az időszakban az egyik kolléga betegállományban volt.


Kb. 2 hét után sikerült egy időpontot szereznem a felszereléshez. Összeszedtem a szerszámokat, eszközöket, és indultam volna a helyszínre, de a küszöbsínt nem találtam. Kérdeztem a kollégákat nem tudják hova lett? De sajnos senki nem tudott róla.


Csak két nap után vettem észre, hogy a séfirodánknak milyen szép új, arany színű küszöbe van. Ez vajon hogyan került ide?


Kis nyomozás után kiderült, hogy az egyik lakatos kolléga, aki, mint már említettem a készítésekor beteg volt. A Chef úr kérte, hogy szereljen fel egy küszöbsínt az irodája ajtajához. Mivel a kolléga nem tudta hova készült, ketté fűrészelte a szép új sínt, még lakkozni és fúrnia sem kellett, percek alatt készen volt a szereléssel is.


Sajnos nem volt több alapanyag, ezért leszereltettem a Chef irodából a sínt.


Kemény forrasztással összeforrasztottam a kettéfűrészelt sínt, újra felpolíroztam, lelakkoztam, és kétnapi munka után végre felszerelhettem a helyére, ahova eredetileg szántam!


A műszakos kollégák még aznap, amikor kiderült az eset elnevezték a fiút Rézművesnek! Természetesen a Rézművessel később készíttettem a Chef irodába egy másik küszöbsínt, szintén rézből.


Kilépéséig mindenki így szólította Őt: RÉZMŰVES


Tóth Antal

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page