top of page

HOGYAN "INDÍTOTT" BUDAPEST - DUBAI MALÉV JÁRATOT A HYATT?


A 80-as évek elején Magyarország résztvevője volt a Dubai-i Turisztikai Vásárnak, ahová a Pannónia nevében engem küldtek informátornak a magyar standra. A másik informátor Deák Imre, a Danubius későbbi vezérigazgatója volt. Derekasan dolgoztunk mind a ketten a magyar standon és nagy forgalmat bonyolítottunk le.

A többnapos vásáron csak egyedül én több mint 300 darab névkártyát gyűjtöttem össze, illetve én is 300 névkártyát adtam a standot meglátogató közel-keleti (arab) turisztikai szakembereknek. Mivel a vásár után még volt 3 nap szabadidőnk a visszautazásig, megpróbáltam az Atrium Hyatt Budapest részére üzletet szerezni. Ha jól emlékszem vagy 20 irodát kerestem fel és próbáltam nekik „eladni” Magyarországot és szállodánkat. Amikor elmondtam, hogy én a budapesti Hyatt szállodát képviselem, valóban szívesen fogadtak és érdeklődést mutattak az általam ajánlottak iránt, ezek után 2 dubai utazási iroda a szállodánk partnerévé vált hosszabb, rövidebb időre és kaptunk tőlük megrendeléseket egyéni vendégek részére. Az egyik nagyobbnak tűnő irodában sikerült magával az igazgatóval, Mr. Shoukri úrral is beszélnem, aki nagy érdeklődést tanúsított Magyarország iránt. Nagyon érdekesnek találta azt, hogy az Atrium Hyatt Budapest szálloda egyik tulajdonosa a magyar légitársaság, a MALÉV. Ebben üzleti lehetőségeket látott. A szobájában lévő SITA helyfoglalási rendszeren keresztül azonnal informálódott szállodánkról. Még az én nevemet látta a rendszerben. Névjegyet cseréltünk. Nem gondoltam komolyan, hogy találkozásunknak folytatása lesz.

Másnap reggel a szállodai szobámban szólt a telefon és Mr. Shoukri hívott és kérte, hogy ismét keressem fel az irodájában, ahol előadta, hogy ő több európai légitársaságot is képvisel Dubaiban és szeretné felvenni a kapcsolatot a MALÉV-val is. A MALÉV-ot a Budapest - Kairó járatról ismerte. Írt egy levelet a MALÉV vezérigazgatójának, s kért, hogy vigyem el magammal Budapestre és személyesen informáljam a vezérigazgató urat a megbeszélésünkről és mondjam el neki, hogy ő szívesen képviselné a MALÉV-ot Dubaiban, ha létrejönne egy Budapest – Dubai MALÉV járat.

Budapesten a levelet átadtam a MALÉV vezérigazgatójának és tájékoztattam Mr. Shoukrival történt megbeszélésemről. Kb. 3 héttel később Mr. Shoukri küldött nekem egy üzenetet a SITA rendszeren keresztül, hogy jön Budapestre, mert a MALÉV vezérigazgatója meg szeretné tárgyalni vele a Budapest – Dubai járat részleteit. Mr. Shoukri természetesen a mi szállodánkban lakott egy complimentary szobában. A Budapest – Dubai járat létrejött! Az első, illetve nyitó járattal egy MALÉV munkatársakból, magyar idegenforgalmi szakemberekből álló küldöttség is Dubai-ba utazott. Erre a járatra én és a Hyatt egy több munkatársa is meghívást kapott. A küldöttség tagjai voltak: Hajduné Reick Gabi és Oláh László, az IBUSZ-tól Csík Zsuzsi, de velünk utazott Ó Judit is. Dubaiban a Hyatt Regency Dubai-ban laktunk. Mr. Shoukrinak egy 12 kg-os hatalmas pucolt libát vittünk ajándékba, amit Csík Zsuzsival vásároltunk a Lehel téri (akkor Élmunkás téri) piacon és csempésztünk be Dubai-ba.

Mr. Shoukri azzal hálálta meg a segítséget, hogy a rákövetkező években rendszeresen küldött arab csoportokat és egyéni vendégeket az Atrium Hyatt Budapestbe. Így végül a szállodánknak üzletet is hozott a történet. Mr. Shoukrival a hamburgi ASTA vásáron találkoztam utoljára valamikor 1989-ben.

Csordás ImreFriss bejegyzések

Az összes megtekintése

Kommentare


bottom of page