top of page

EGY TEHETSÉGES MAGYAR SZAKÁCS SIKERTÖRTÉNETE AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN

Az Atrium Hyatt Budapest szálloda vezetése 1981-ben – a budapesti hotel megnyitása előtt egy évvel a chicagói O’Hare repülőtér mellett található Hyatt Regency hotelben került kapcsolatba Kiss Jánossal, aki a szálloda konyhafőnöke volt. Érdekességként elmondható, hogy Kiss János 1967-ben annak a magyarországi állami vállalatnak – a Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalatnak - a siófoki szállodájában, az Európa hotelben konyhafőnökként dolgozott, amely 1982-ben megnyitotta a budapesti Atrium Hyatt Budapest szállodát. Ezért röviden bemutatjuk János szakmai pályafutását, nem mindennapi karrierjét:

Kiss János 27 éves korában, 1967-ben a Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalathoz tartozó siófoki Európa szálloda konyhafőnökeként dolgozott. Szakmája mellett szerette a sportot is, különösen a judót, tagja volt a magyar felnőtt válogatottnak. 1967 tavaszán edzőtáborban voltak Bulgáriában, ahová busszal utaztak, s a visszaúton, Jugoszláviában János úgy döntött, hogy nem tér haza Magyarországra, Olaszországba disszidált.

1967 – 1971 között először Olaszországban, Triesztben dolgozott szakácsként, majd több európai országban, különböző szállodai és önálló étteremben szerzett tapasztalatokat, gazdagította szakmai tudását. Dolgozott többek között Franciaországban, Párizsban, Németországban, Berlinben a Kempinski hotelben, Nagy - Britanniában, Londonban a Dorchester szállodában.

1971-ben az USA-ban vállalt munkát, miután egy Cincinattiban levő étterem tulajdonosának meghívására, annak Fox&Grow nevű éttermének, majd ugyancsak Cincinattiban a La Maisonette étterem konyhafőnöke lett.

János 5 év után, 1976 -ban kapta meg az amerikai állampolgárságot.

1980-ban a Hyatt Corporationnál kezdett dolgozni a vállalat Dearnbornban levő szállodájának konyhafőnökeként. Ezt követően a Hyatt chicagói O’Hare repülőtér melletti 1.200 szobás szállodájának konyhafőnökévé nevezték ki, majd következett a Hyatt legnagyobb szállodája, a 2.000 szobás chicagói Hyatt Regency hotel. 1985-ben kinevezték a Hyatt Corporation USA-ban, Kanadában, és a Karib tengeri szigeteken üzemeltetett 70 szállodájának Corporate Chef-jének. Ebben a munkakörben az összes hotel konyhájának működését szervezte, irányította. 1991-ben a Corporate Chef munkakör mellé kinevezték a Hyatt Corporation Food&Beverage Alelnökévé, ami az akkor már 127 hotelben levő minden vendéglátó egység tevékenységének irányítását, felügyeletét jelentette. Ebből a munkakörből vonult nyugdíjba 2009-ben.

Kiss Jánost 1989-ben az Amerikai Szakácsakadémia (Culinary Institute of America) a tagjává választotta, a Rhode Island-i Johnson&Wales egyetem 1992-ben a Szakácstudományok Doktora kitüntetésben részesítette.

2009 óta a jól megérdemelt nyugdíjas éveit tanácsadással színesíti az Egyesült Államokban és Magyarországon.

A Hyatt International vállalattal érvényes szerződés idején, 1982 – 2003 között János sokat segített az Atrium Hyatt Budapest hotel megismertetésében, népszerűsítésében az Egyesült Államokban a Hyatt Corporation ottani szállodáiban szervezett magyar gasztronómiai rendezvények révén. Ilyen rendezvényeket szerveztünk vele együttműködve New Yorkban, Chicagóban, Milwaukeeban, Los Angelesben, Miamiban, Atlantában, Tampán, Houstonban, San Franciscóban.Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page